Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl 

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers aan de Universiteit van Granada, Department of Physiology and Institute of Nutrition and Food Technology, onder leiding van professor Margarita Sánchez Campos, concludeerden dat geitenmelk belangrijke nutritionele eigenschappen bevat waardoor het even gezond is als moedermelk.

Zo bevat geitenmelk minder caseïne alfa 1 dan koemelk, welke verantwoordelijk is voor allergische reacties. Hierdoor kan men concluderen dat geitenmelk hypoallergene eigenschappen heeft.

Daarnaast bevat geitenmelk een belangrijke hoeveelheid aan oligosacchariden (mmervouidge koolhydraten). Deze voedingsstoffen bereiken de dikke darm onverteerd en spelen een rol als prebioticum, welke de probiotische darmflora helpen ontwikkelen die het lichaam beschermen tegen ziekmakende bacteriën.

Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk, waardoor het voor mensen met lactose-intolerantie vaak goed wordt verdragen. Het is ook makkelijker verteerbaar dan koemelk.

De vetzuursamenstelling is ook sterk verschillend en bevat meer essentiële vetzuren dan koemelk. Deze vetzuren zijn een snelle bron van energie en worden niet opslagen als lichaamsvet. Ze verlagen ook het totale cholesterolniveau en zorgen voor behoud van normale triglyceriden levels in het lichaam. Geitenmelk is dus een goede voedingskeuze bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Wat de mineralensamenstelling betreft is geitenmelk zeer rijk aan calcium en fosfor. Regelmatige consumptie van geitenmelk bij mensen die lijden aan ijzergebreksanemie of bloedarmoede, verbetert het herstel, omdat het de natuurlijke opname van ijzer en de regeneratie van hemoglobine verbetert. Dit betekent dat dit type melk de interactie tussen calcium en ijzer minimaliseert.

Het bevat ook meer zink en selenium welke essentiële micronutriënten zijn in het verbeteren van de immuniteit en in de preventie van ouderdomsziekten zoals diabetes.

“Om al deze redenen kan geitenmelk worden beschouwd als natuurlijk functioneel voedingsmiddel.” vertelt Margarita Sanchez Compas. “Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij.”

Bron: Universiteit van Granada

Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl