Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl 

Gezondheid

Geitenmelk past goed in een gezonde voeding en is licht verteerbaar. Geitenmelk is een goede eiwitbron en voorziet in de behoefte aan een groot aantal essentiële aminozuren. Verder is het rijk aan calcium en verschillende vitamines (A, D, B1, B2, B12). Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A, twee keer zoveel vitamine D en iets minder foliumzuur dan koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout. 

De Nederlandse biologische geitenmelk heeft gemiddeld een vetgehalte van 4,1% en een eiwitgehalte van 3,4%. In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten.

Licht verteerbaar

Ook de verdeling van het eiwit over de melk en de samenstelling van het eiwit verschilt van koemelk. Die samenstelling zorgt ervoor dat mensen die allergisch zijn voor koemelk soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Met nadruk op soms, want er bestaat ook allergie voor geitenmelk of zelfs voor beide soorten melk. 

Maar over het geheel gezien is geitenmelk voor de meeste mensen makkelijker verteerbaar dan koemelk. Door de kleine melkvetbolletjes en de kleine eiwitdeeltjes kunnen de spijsverteringsenzymen makkelijk inwerken op de geitenmelk. Bovendien vormt het eiwit van de geitenmelk in de maag een zachter gel dan het koemelkeiwit. Ook dit komt de verteerbaarheid ten goede.

Rauwe melk en geitenmelk

Gebruik van geitenmelk heeft gunstige effecten op de gezondheid. Zowel rauwe als gepasteuriseerde geitenmelk is een zeer goed voedingsmiddel. Rauwe melk heeft echter een hoger gehalte aan vitamines en andere essentiële stoffen. Doordat er geen verhitting heeft plaatsgevonden heeft het haar maximale functionaliteit behouden. Rauwe melk heeft dan ook een beter effect bij het voorkomen van osteoporose (botverbrozing) en atherosclerose (aantasting van de bloedvaten).

Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met rauwe melk. Zorg ervoor dat dit goed gekoeld bewaard wordt en dat het binnen een paar dagen wordt verbruikt.

De voordelen van geitenmelk

Geitenmelk:

  • verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed;
  • verhoogt de weerstand;
  • stimuleert het antioxidatie-systeem in het lichaam;
  • gaat overgewicht tegen;
  • voorkomt ouderdomssuikerziekte (diabetes type II);
  • vermindert bloedklontervorming;
  • voorkomt hyperhomocysteinemie.

Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl