Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl 

"Bio-geitenboer, is er een mooier bestaan?" aldus Michael

Het mooie van bio boer zijn is toch wel is dat ik anders ben gaan kijken naar ons werk en onze geiten. Ons van Marian en mij. Niet alleen de hoeveelheid melk is belangrijk maar ook de manier waarop deze geproduceerd wordt. Ik heb meer oog gekregen voor de processen rondom de melkproductie.

Het voer, hoe het gewonnen moet worden om onze geiten in zo’n conditie te brengen dat melk geven bijna vanzelf gaat. De keuzes in voersoort, gras-klaver, graansilage, soms snijmaïs, aangevuld met brok, om tot een evenwichtig rantsoen te komen.

De hele lammeropfok, van bokkeuze, dekken, aflammeren en opfok. De bok, welke genetische eigenschappen past het best bij onze geiten? We willen een dier dat oud kan worden, weinig problemen geeft en veel melk geeft tot plezier van de geit en de boer. Een geit die gezond blijft en genoeg weerstand heeft en gemakkelijk veranderingen aankan. Die buiten kan grazen en binnen aan het voerhek voldoende voer opneemt.

Het ritme van de seizoenen. In het voorjaar mest naar het land, in de zomer de oogst van gras-klaver en het graan, in de herfst de snijmaïs. De winter geeft “rust“ en teren we op de oogst van het jaar terwijl de plannen voor het nieuwe jaar uitgewerkt moeten worden. De kringloop van mest – voer- mest en melk. Mest op het land. Voer van het land in de kuil. Voer voor de geit en weer mest voor het land. En natuurlijk melk voor de boer en de consument. Want we zijn tenslotte voedselproducenten.

Voor ons bio-boeren is het van levensbelang om deze processen te onderkennen en te doorgronden. Wij hebben geen of minder mogelijkheden om bij te sturen in het groeiproces, met kunstmest of chemische onkruidbestrijding. We kunnen de productie van melk niet opschroeven met extra brok (we zijn verplicht aan een beperkte hoeveelheid).

Om de weerstand te verhogen moeten wij het zoeken in andere soort maatregelen. Meer hokoppervlak, weidegang, sterkere geiten fokken enz.Onze sturing zit vooral vooraan in het proces. Zorgen dat we onze zaakjes op orde hebben.  In onze overtuiging laten geiten goed zien hoe het met ze is. Of het goed met ze gaat. Te zien aan de vacht, de mest, hun conditie, groepsgedrag enz. Het is de kunst voor ons om daar veranderingen in te zien en daar dan ook naar te handelen. Daar is kennis voor nodig, ervaring en vakmanschap. En dan nog is elke dag, elk jaar weer anders. Dat maakt ons beroep zo mooi en uitdagend. We zijn zelf verantwoordelijk voor deze processen en het resultaat. Dit vraagt inventiviteit en creativiteit. 

Als we dan in de melkput staan en de geiten komen één voor één langs met glanzende vacht en strakke uiers, dan is het genieten. Melken is de oogst van onze inspanning op het land en in de stal.Er zijn verschillende redenen waarom boeren biologisch worden. Economische; we krijgen een betere prijs voor onze producten. Vanuit milieu overwegingen; een schone aarde creëren voor nu en onze kinderen. Of uit geloofsovertuiging; heelheid van de schepping.

Maar als je een aantal jaren bezig bent gaan de reden in elkaar overlopen merken wij. Het mooie van het Oxfam-Novib project is dan ook dat hiermee heel direct en op kleine schaal mensen de mogelijkheid wordt geboden om zelf verantwoordelijk te worden voor hun eigen inkomen. Zij moeten zorg dragen voor al die processen zoals ik ze genoemd heb en daar kunnen ze dan ook de vruchten van oogsten.

Bij succes zal het als een olievlek gaan werken. Naar hun familie en omgeving.Wij wensen onze nieuwe collega geitenboer veel inzicht, succes en plezier in hun werk.

Michael

Contact

Mart-Jan de Jong
Voorzitter Vereniging de Groene Geit
T. 06 29 100 116
M. info@degroenegeit.nl