Geiten producten

Geitenmelk

Na de eerste keer lammeren begint een geit melk te geven. Het dier is dan ongeveer een jaar oud en krijgt meestal twee of drie lammetjes. De draagtijd bij geiten is ongeveer vijf maanden. De geitlammeren worden voor het eerst gedekt als ze zeven maanden oud zijn. Het dekken gebeurt door speciaal geselecteerde bokken. Meestal op natuurlijke wijze. De bokjes die niet worden ingezet voor de voorplanting worden gemest voor het vlees.

 

Als een melkgeit goed verzorgd en gevoed wordt, geeft het dier ongeveer 900 liter melk per jaar. Geitenmelk is licht verteerbaar. Geitenmelk is een goede eiwitbron en voorziet in de behoefte aan een groot aantal essentiële aminozuren. Verder is het rijk aan calcium en verschillende vitamines (A, D, B1, B2, B12). Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A, twee keer zoveel vitamine D en iets minder foliumzuur dan koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout.

 

De Nederlandse biologische geitenmelk heeft gemiddeld een vetgehalte van 4,1% en een eiwitgehalte van 3,4%. In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten. Ook de verdeling van het eiwit over de melk en de samenstelling van het eiwit verschilt van koemelk. Die samenstelling zorgt ervoor dat mensen die allergisch zijn voor koemelk soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Met nadruk op soms, want er bestaat ook allergie voor geitenmelk of zelfs voor beide soorten melk.

 

Maar over het geheel gezien is geitenmelk voor de meeste mensen makkelijker verteerbaar dan koemelk. Door de kleine melkvetbolletjes en de kleine eiwitdeeltjes kunnen de spijsverteringsenzymen makkelijk inwerken op de geitenmelk. Bovendien vormt het eiwit van de geitenmelk in de maag een zachter gel dan het koemelkeiwit. Ook dit komt de verteerbaarheid ten goede.

Geitenkaas

Geitenvlees

Biologisch geitenvlees wordt steeds bekender in Nederland. Het buitenland was al langer bekend met deze culinaire delicatesse, maar nu raakt de Nederlandse consument ook steeds beter bekend met deze bijzondere smaak vlees. Het feit dat het geitenvlees biologisch is geeft een duidelijke meerwaarde. Biologisch geitenvlees staat bij steeds meer restaurants als ware delicatesse op de kaart. In het buitenland staat geitenvlees al veel  langer bekend als een culinaire delicatesse. Gelukkig ontdekken steeds meer consumenten de bijzondere smaak van dit vlees, dat met name door het biologische houderij systeem een ware smaaksensatie geeft.

 

Nederland telt ongeveer 17.000 biologische melkgeiten. Om melk te kunnen produceren krijgt elke geitenhouder jaarlijks een aantal lammeren waarvan de helft bokjes. De binnenlandse markt voor geitenvlees is minimaal; vrijwel alle Nederlandse biologische geitenbokjes moeten gangbaar worden afgezet en vervolgens naar Zuid Europa geëxporteerd. Een aantal Nederlandse biologische geitenhouders hebben het initiatief genomen om hun lammeren biologische af te mesten en af te zetten op de Nederlandse markt. Het biologische geitenvlees heeft ondertussen de weg naar de Nederlandse keuken gevonden.

 

Het feit dat het vlees biologisch is, heeft een duidelijke meerwaarde. De dieren hebben meer ruimte, weidegang en biologisch voer gehad. De leefomstandigheden en voeding van het dier bepalen met name de smaak en structuur van het vlees. Aan het vlees van kan je direct zien dat het dier veel beweging heeft gehad. In de biologische geitenhouderij wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de natuurlijke weerstand van het dier.